Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Illóolaj AROMAX Citromolaj 10ml

1.390 Ft (1.094 Ft + ÁFA)
Menny.:darab
Cikkszám: 12.01328
Elérhetőség: 40 darab raktáron

Leírás és Paraméterek

A Citromolajról bővebben

  Javasolt alkalmazás Párologtatásra, inhalálásra, arcgőzölésre, szájvíz készítésére, bőrápoló olaj készítéséhez.  

Elterjedés, termesztés, előállítás

A citrom illóolajat a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó európai citromfa gyümölcsének héjából préseléssel vagy vízgőzdesztillációval nyerik ki, általában 0,5-1,5%-os hozammal. Az utóbbi esetben az illóolaj mentes a fényérzékenyítő hatással bíró furanokumarin vegyületektől. Az olaj színe halványsárga vagy halványzöld, friss, citromhéjra emlékeztető illatú.  

Összetétel, minőség

Főbb alkotórészei a limonén (60-80%), a ß-pinén és a ?-terpinén (10%), valamint a bergaptén (0,15-0,25%). Jellemző illatát a gerániál és a nerál adja (3-5%). A citromolaj hivatalos a jelenleg érvényben lévő VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben.  

Felhasználás

Az olaj legfontosabb tulajdonságaiként a fertőtlenítő antimikrobiális és antivirális hatások emelhetők ki, melyek mellett összehúzó, P-vitamin jellegű (mikrocirkulációt fokozó) és szélhajtó hatások is megemlíthetők. A citromolaj szinte nélkülözhetetlen a különböző helyiségek légterének fertőtlenítésében. Főként járványos időszakokban érdemes használni. Fontos alkotórésze a különböző kozmetikai készítményeknek, melyek előállításánál inkább a bergaptén-mentes, vízgőzdesztillációval készült olajat használják. A citrom illóolajat a fentiek mellett ízjavítóként, orrkenőcsök- és orrnyálkahártya-védő készítmények alkotórészeként, és emésztési zavarok megszüntetésére alkalmas összetételekben alkalmazzák. A hidegen préseléssel kinyert citromolaj nem toxikus. Nagyon enyhén irritáló, nem érzékenyítő, de fototoxikus. Az esetleges fototoxikus hatás elkerülése érdekében a préseléssel nyert illóolaj esetében közvetlen napozás, szoláriumozás, vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát, ha annak koncentrációja a készítményben citromolaj meghaladja a néhány %-ot.